Psikolojik Manipülasyon, Tavsiye

Kilit Soru | Gerçek Fikirlerini Öğrenin!

Kilit soru Tekniği ile karşınızdaki kişinin gerçek fikirlerini öğrenebileceğiniz aşamaya getirebiliyorsunuz. Bu yazımda bunun en basit ve en etkili yönteminden bahsedeceğim. Bir örnekle başlayalım. Psikoloji ile ilgili izlediğim bir belgeselde alışveriş merkezinde kendine çok küçük bir kıyafeti giyen araştırmacı, etrafta kıyafet seçen deneklere ” Sizce üzerimdeki kıyafet güzel olmuş mu?” sorusunu soruyor.

Bir an durup düşünmenizi istiyorum, siz ne cevabını verirdiniz?

Yüzde doksan kısımlık denek   araştırmacıya kıyafetin güzel durduğunu söylüyorlar. Aslında buna yalan söylüyorlar diyemeyiz. Bunun iki tane açıklanabilir sebebi var.

  • Birincisi insanlar hiç tanımadıkları kişilerin böyle sorularına çekindikleri için pozitif cevaplar vermeye yatkınlar.
  • İkincisi Denekler karşısındaki insanın yerine kendilerini koyup karşısındaki kişiyi üzmemek için pozitif cevaplar veriyorlar.

Tabi bu olay gerçek olsaydı ve araştırmacı hayatında bir kez gerçekleşecek üniversite mezuniyetine katılsaydı bu iyi niyetlilik  rezil olacağı gerçeğini değiştirmezdi.

Veya İş yerinde yaptığınız emek verdiğiniz projedeki hataların farkına varıp sizin üzülmemeniz için söylemeyen insanlardan tutun aynı şekilde bunu bir çok olaya uyarlayabiliriz. Ay sonunda proje yetersiz olduğundan kovulabilirsiniz. Birazdan anlatacağım kilit soru tekniği ile insanların gerçek fikirlerini rahatlıkla öğrenebileceksiniz. İnsanların çoğu karşısındaki insana gerçek fikirlerini söyleme cesareti göstermez  veya karşındaki kişiyle zıtlaşmak onu üzmemek için sahte fikirlerini söylerler.

Şimdi formülü güçlü bir teori ile besleyelim. İnsanlar sizin gerçekleri öğrendiğinizde üzülmemeniz veya çekindikleri için sahte cevaplar veriyorlar değil mi? O zaman gerçeklerin farkında olduğunuzu ve bunun nasıl daha iyisi olabileceğini sorun. Aşağıdaki örnekle tamamen olayı çözmüş olacaksınız.

kilit soru teknigi nedir

Kilit Soru Örneği

Mesela yukarıdaki İş yeri örneğini nasıl onarırız? İş yerinde yaptığınız projede uzman olan Büşra diye birisi olsun. Ve siz onun gerçek fikirlerini öğrenip eksiklerinizi kapatmak istiyorsunuz. Ona şu soruyu sorun…

Siz: Büşra projem hakkındaki düşüncen nedir?

Büşra: Bence güzel gözüküyor.

Siz: Peki bu projenin daha iyi olması için neler yapabilirim.

Bakın işte tam burada olayın kilit noktasına adım atıyorsunuz. Farkındaysanız projemde eksikler var gibi bir şey söylemedim.”Projemin daha iyi olması için neler yapabilirim? İşte olay bu ayrıntıda saklı 🙂

Bu konuyla ilgili daha güçlü bilgiler için Kelimelerinizle Nasıl Farklı Bir İmaj Yaratırsınız? ve Çerçeveleme Etkisi | Çerçeveleme Etkisi Nasıl Kullanır? başlıklı yazılarımdan faydalanabilirsiniz.

2 Comments

  1. dostum çok değerli bilgiler veriyorsun fakat parça pinçik gibi görünüyor. hepsini tek tek okudum ama pekiştirmekte zorlandım. psikolojiye ilgiliyim şu aralar fakat teoriyi pratiğe çevirmek için öncelikle teoriyi pekiştirmek gerek nerede ne zaman nasıl kullanılabileceğini kavramak gerek. sen bir teknik veriyorsun iyi güzel fakat o teknikten önce veya o teknikten sonraki durumlar açıkta kalıyor. yazıları biraz pekiştirsen aslında ve okuyuculara teorileri pratiğe dökmek için yollar göstersen hiç fena olmaz. şahanesin, tebrik ediyorum 🙂

    1. Önerin benim için çok değerli,teşekkür ederim. Tekniklerden önceki ve sonraki aşamaları daha da güçlendirerek anlatacağım…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir