Kişisel Gelişim, Manipülasyon Kitapları, Sosyal Psikoloji, Tavsiye

Sosyal Psikoloji Hakkında

Bugün bahsetmek istediğim konu, Sosyal Psikoloji. Kendilerini, Sosyoloji ile Psikoloji bilimlerinin arasında bir yerde görebiliriz. Bu bilim dalının tam ilgi alanı ise çevresel etkenlerin insan davranışı üzerinde etkileridir. Yani toplumun (sosyalite) psikoloji üzerindeki etkileri de denebilir. Doğal olarak, hepimiz bir toplumun içinde yaşadığımız ve bir kitlenin parçası olduğumuz için, bu bilim dalı her insan için hayli önemli aslında. “Bilim dalı, bilim dalı” dediğime bakmayın tabii, kendileri sosyal bir bilim ve amacınız da insanları ve kendinizi daha iyi anlayabilmek, gözünüzde büyümesin yani. Velhasıl kelam, konu “manipülasyon”a gelince ise Sosyal Psikoloji, manipülasyonun vazgeçilmezlerindendir.

Manipülatif Manifesto‘da da bahsettiğim gibi, manipülasyon için insan dinamiklerini anlamak birincil önceliktir. Yani insanların hangi koşullar altında hangi davranışları gösterebileceğini bilmek, birincil önceliğimizdir. Ve işte bu birincil önceliğimizin mensup olduğu bilim dalı Sosyal Psikoloji oluyor. Dolayısı ile manipülasyon yeteneği geliştirmek veyahut “manipülatör” sıfatını gerçekten hak edebilmek için -şahsen- Sosyal Psikoloji tabiri caizse “hatım edilmeli”. Yani bir manipülatör, bu bilim dalını derinlemesine inceleyip içselleştirmeli. Ancak böyle, manipülasyonlarınızın tam olarak doğal görünmesini sağlayabilirsiniz.

Sosyal Psikolojinin Bazı Alt Konuları:

– Kişiler Arası İlişkiler ve Çekim

– Grup İçi Etkileşimler

– Gruplar Arası Etkileşimler

– Benlik Kavramı

– Sosyal Karşılaştırma

– İkna ve Tutum Değişimi

– Liderlik ve Karar Alma

– Önyargı ve Ayrımcılık

– Toplum Yanlısı Davranışlar

– Manipülasyon Teknikleri

Sosyal Psikoloji

Sosyal Psikoloji Önem Verilmesi Gereken Bir Konu

Gayet açıkça göründüğü gibi yukarıda yazanlar insan dinamikleri açısında hayli önemli konular. Ki manipülasyon tekniklerinin de bu bilim dalının bir alt başlığı olduğunu tekrar hatırlatmam gerekiyor. Hatta, evrensel olarak kabul görmüş temel beş manipülasyon tekniği (kapıya ayak koyma, olta atma vs.) de bu bilim dalından çıkmadır. Tabii biz bu sitede, hem sizleri kendi ekolümüzle geliştirmeye ve bir farkındalık yaratmaya, hem de -belki evrensel nitelikte olmasa da- yeni manipülasyon teknikleri yaratmaya çalışıyoruz.  Ama gelişimden önce, temellerin bir kere tamamen oturtulması gerekir. Sosyal Psikoloji, bu temeli oturtacak şeydir, tabii okursanız. Öneri olarak, Ege Üniversitesi’nin ya da Michael Hogg‘un Sosyal Psikoloji adlı kitaplarına göz atabilirsiniz. Ya da internette de bu bilim dalı altındaki her şeye bakabilirsiniz.

Şimdilik bu kadar, daha fazlası için lütfen takipte kalın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir