Psikolojik Manipülasyon

Manipülatör Kimdir? Manipülatörlerin Teknikleri

Bu yazımızda size Manipülatör kimdir ve manipülatörlerin en çok kullandığı tekniklerden bahsedeceğiz.

Manipülatör Kimdir?

  • Manipülatör sizi istekleri doğrultusunda kullanan kişilere denir. Manipülatörlerin en belirgin özellikleri şunlardır;
  • Yaklaşımlarının doğru olanı olduğuna inanırlar.
  • İlişkinizde çizgiyi geçerler.
  • Kendi sorunları için sizi suçlarlar.
  • Duygu sömürüsü yaparlar.
  • Duvara konuşuyormuşsunuz gibi hissettirirler.
  • Söyledikleri ve yaptıkları uyuşmaz.

“Düşmanını bilmek” olan antik bilgelik öğretisi bir manipülatörle uğraşırken güzel bir tavsiyedir. Sizin stratejik olarak tepki vermenizi sağlar. Çoğu insan,sizi küçük,suçlu hissedip,geri çekilmeniz ve kabul edilemez davranışa yol açması için sizi istismar veya istismar edicinin eline oynamayı yükselten/kızıştıran şekillerde tepki verir.

İnsanlar pasif-agresif şekilde davrandığında ,pasif veya agresif gözüken şey ise örtülü agresyon(saldırı)’dur.

Onların Davranışlarının ne derece bilinçli veya bilinçsiz olduğu tartışılırdır. Kurban için farketmez. Etki aynıdır.Aşırı empatik olmak sizi tekrar ve tekrar yanlış/kötü davranılma riskine sokar. Biri size örtülü veya aleni bir şekilde saldırdığında,bu onların agresif(saldırgan) oldukları anlamına gelir.

Psikolog George Simon bu aleni manipülatörlerin,güç ve kontrol elde etmek için kasti bir şekilde bir şeyleri yaptıklarını ve söyledikleri yönündeki argümanı savunuyor.

Karakterolojik olarak rahatsız olan narsistler, sosyopatlar ve borderline sendromuna sahip olan kişiler için,onların taktiklerinin defans(savunma) mekanizmalarının normal olarak yürüdüğü şekilde, bilinçdışı olmadığını söyleyerek sürdürüyor.

Fakat,onların davranışlarının o kadar çok daimi olduğunu ki, bu sayede zamanla refleksif hale geldiğini söylüyor.Onu düşünmüyorlar bile ama hala hala bilincindeler.

Manipülatör Kimdir

BİR MANİPÜLATÖRÜN AMAÇLARI
Tüm manipülasyonların amaçları ihtiyaçlarımızın karşılanması için etki kazanmaktır.Ama daimi manipülatörler onu kontrol ve güç için aldatıcı ve istismar edici metod(yöntem)lar kullanarak yaparlar.Manipülatörler,hakimiyeti devamlı,yenileyen duygusal manipülasyon, istismar ve zora dayalı güç aracılığı ile sağlarlar.

Sıklıkla pasif-agresiftirler.Yalan söyleyebilir,şikayetlerinizi umursuyor,veya onlardan şaşırmış gibi davranabilirler.

Hepsi eleştiriye sığınıp,kabul edilemez tavır içinde davranmaya devam etmeye yöneliktir. Manipülatörler sizi hipnoz teknikleride ile telefonda da kandırabilirler. Bu konuyla ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Gücü sürdürmekte dilediklerini yapmak için,manipülatörler şunları hedefler:

-Karşı karşıya gelmekten kaçınmak.

-Sizi defansif(savunan)bir pozisyona sokmak.

-Agresif(saldırgan)kasıtlarını saklamak.

-Sorumluluktan kaçınmak.

-Değişmek zorunda olmamak.

Sonunda, kurbanlaştırılır, kendinize,hislerinize ve anlayışlarınıza karşı güveninizi kaybedebilirsiniz.Kişinin kendisinden şüphe etmesini sağlamak için yapılan davranışlara verilen isim olan “gaslighting” manipülasyonun hain,etkisiz kılan bir şeklidir. Manipülasyon,eleştiri,narsistik istismar ve duygusal istismarın göze batmayan halleri gibi aleni agresyonlar içerebilir. Manipülatörlerin örtülü gözde silahları şunlardır:

Suç,şikayet etmek,kıyaslamak,yalan söylemek,inkar etmek,cahile yatmak,masumanelik,suçlamak,rüşvet,akıl oyunları, paçaları sıvama,ani değişiklik,duygusal şantaj,kaçınma,unutma,dikkat vermeme,sahte endişe,sempati,özür,dalkavukluk/pohpohlama,hediyeler ve iyilikler.

Manipülatör Kişilerin Kullandıkları Tipik yöntemler aşağıda belirtilmiştir:

Yalan Söylemek:

Daimi yalancılar bazen gereksizken yalan söyler.Korktukları veya suçlu oldukları için değil,fakat kafanızı karıştırmak ve istediklerini yaptırmak için.

Bazıları sizi eşzamanlı olarak manipülatif yöntemler ve suçlamalarla defansif pozisyona sokar. Yalan söylemek ayrıca belirsizlik ve söylenen her şey doğru olmasına rağmen maddesel bilgi ihmali aracılığıyla dolaysız olabilir. Mesela;aldatan biri geç saate kadar çalıştığını veya spor salonunda olduğunu söyleyebilir,ama eşini aldattığını kabul etmez.

İnkar:

Bu inkar değildir,biliçsizcedir. Tıpkı istismar edildiğinin,bir bağımlılığa sahip olduğunun veya zor gerçeklerle yüzleştiğinin farkına varmamak gibi bir şeydir.

Bu verilen sözleri yapılan antlaşmaları,sergilenen davranışları inkar etmek için bilinçli inkardır.İnkar ayrıca en aza indirme,rasyonelleştirme veya bahaneleri kapsar. Manipülatör sanki hiç bir şey üzerine büyük bir anlaşma yapıyormuşsun gibi davranır ya da rasyonelleştirir veyahut senin kendinden şüphe etmen hatta kendisi sempati kazanmak için kendi eylemlerini bahane eder.

Sakınma:

Manipülatörler bedeli ne olursa olsun yüzleşilmek ve sorumluluk almaktan kaçınmak isterler.

Davranışlarıyla ilgi konuşmalardan basitçe onları redderek kaçınabilirler. Bir saldırıyla eşleşip “kafamı ütülüyorsun” tarzı konuşmalarla seni suçlama,suçluluk ve utanç kavramlarıyla defansiz pozisyona sokarlar. Manipülatör bir konuyu değiştirdiğinde sakınma örtülü ve farkedilemez olabilir.

Överek,iltifatlarla ve hatta “Seni ne kadar umursadığımı biliyorsun”gibi duymak isteyeceğin yorumlarla kamufle edilebilir.İlk başta neden üzgün olduğunu unutabilirsin. Öbür sakınma taktiği ise gerçekleri bulanıklaştıran,kafanı karıştıran ve şüphe eken paçaları sıyırma taktiğidir.

Bir keresinde benim çok kesin onun ise gerçekleri gizleyen biri olduğu için uyumsuz olduğumuzu söyleyen, bir adamla çıkmıştım.Kesinlikle! Sorular sorduğumda ve onun yarı-gerçekliklerini not ettiğimde huzursuz hissediyordu.Onun yetenekli, manipülatif bir yalancı olduğu aşikar bir hale gelmişti.

Bir ilişkiden umudun varken birine şüphenin faydasını vermek ve inkara girmesine izin vermek kolaydır. Şüphelerin olduğunda onlara güven!

Yazıyı yazarken kullandığımız kaynakçaya buradan ulaşabilirsiniz.

Suçlama,Suç ve Utanç:

Bu taktikler,manipülatörün kendi davranışı için öbürlerini suçladığı bir izdüşümü kapsar. Manipülatörler en iyi savunmanın iyi bir saldırı olduğuna inanırlar.
Suçlamayı değğiştirerek,gücendirilen insanı defansif pozisyona sokarlar.Kurbanları suçluluk ve utanç hissederken,manipülatörler masum ve devam etmekte özgür kalırlar.
Şimdi ise istismarcıların kurbanlarını ve her hangi başka birini suçladıkları bilinir hale gelmiştir.Bağımlılar tipik olarak bağımlılığı için başka insanları suçlarlar.
Mesela kafa ütüleyen patronları veya oynak eşleri gibi.

Savunma pozisyonundaki biri her hangi biri savunma olmadan polislere veya onların delil toplama yöntemlerine
saldıracaktır.Tecavüzcüler kurbanlarının itibarlarına saldırırlardı.

Aile içi bir şiddet olayında,eşini döven koca şiddet için eşini suçlamıştı. Ona eşinin senin üzerinde çok fazla kontrolünün olduğuna şaşırdım dediğimde hayrete düşmüştü çünkü tüm amacı onun üzerinde kontrol kazanmaya yönelikti. Suçluluk ve utanç gezdiren kişi odak alanını senin üzerine değiştirir.

Bu da seni istismarcı üstün hissederken zayıf kılar.Gaziler “size tüm yaptıklarımdan sonra” gibi kalıplar kullandığında suçluluğu kullanırlar,tabiki de bazen onu cimri veya nankör olduğunuzu ima eden eleştirilerle kombinleyerek. Utandırmaya çalışmak, sizi yetersiz hissetirmek için suçluluğun arkasından kullanılır.

Sadece eylemlerini değil,kişiliğinizi,hususiyetlerini ve rolünüzü de aşağılar. Çocuklar,eğer babaları onlara nasıl iyi ebeveynler olacağını öğretseydi öyle davranırlardı.Kıyaslamak pek hissettirmeyen ama utandırmanın güzel bir şeklidir.

Aileler kardeşleri birbiriyle veya arkadaşlarıyla kıyasladığında zararlıdır. Bazıları eşlerini eskisine kıyaslayarak onları daha aşağı hissetirip üst eli açarlar.Suçluluk ve utandırmak kurbanı suçlamayı da kapsar.Mesela partnerinizin flörtleştiğine dair kanıt buluyorsunuz. Sonraki aşamada odak alanını size çevirirler.

Partneriniz telefonu karıştırdığınız için aşırı sinirli hisseder. Kurbanı oynayarak partneriniz flörtleşmeyle ilgili her hangi bir yüzleşmeden kaçınır,bu da yalan söylenilmeyi, en aza indirmeyi,veya hepsini savuşuturmayı kapsayabilir.

Siz,yani gerçek kurban casusluk için,meşrulaştırılmış her hangi bir öfkeyi alttan kesmek için suçlu hissedebilir ve bu nedenle flörtleşmeye değinilmeden/işaret etmeden
izin verebilirsiniz.

Sindirme:

Sindirme her zaman doğrudan tehditlerle olmaz bazen dolaysız olabilir.Sindirme görünüşle,tonla veya “ben her zaman yolumu bulurum”hiç kimse yer değiştirilemez değildir
“yeşil daha fazla yeşil değil artık”artık daha fazla genç değilsin”bu kararlaın tekrar eden darbelerini göz önünde bulundurdun mu ?” gibi ifadelerle kazanılabilir.

Bir öbür stratejiyse öfkeyi kışkırtmak için var olan “o kocasını ve çocuklarını,evini,herşeyini kaybetti”ben kazanmak için savaşırım”
“bir keresinde onun için bir adamı öldürüyordum “gibisinden hikayeleri anlatmaktır.

Mağdura Yatmak:
Bu kurbanı suçlamaktan farklıdır. Sizi suçlamaktansa,”ah bu zavallı ben”taktiği suçluluğunuzu ve sempatinizi yükseltir.
Böylece onların teklifini gerçekleştirirsiniz.

Bana yardım etmezsen ne yapacağımı bilmiyorum.Daha bozuk kişilikler onları
terkedersiniz sıklıkla sizi intiharla tehdit eder.

Bu ayrıca “beni umursamıyorsun”bana neden böyle davranıyorsun?”
“kimse bana yardımcı olmuyor”şekillerini alabilir.

Uysallık senin içerlenmeni doğurur,ilişkinize zarar verir ve devamlı manipülasyonu teşvik eder.Başkasının davranışı
ve çıkmazının üzerindeki bir suç irrasyonel bir suçtur.

SONUÇ: Bu taktikler yıkıcıdır.Zamanla,travmatize edilebilir ve kendinize olan değeriniz zarar görebilir.Farkındalık ilk
adımdır. Bir şeyleri açık bir şekilde görmek için yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz.

Konuşmalar oluşturun,istismarı ve kullanılan taktikleri tanımlamaya çalışın.Manipülatörlerin sözlerini kişisel olarak algılamamak ve nasıl tepki
vereciğini bilmemek hala daha zordur.

One Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir