Güzel Konuşma Egzersizleri, Kişisel Gelişim

Hazırcevap Olmak İçin Etkili Egzersiz!

İletişimde daha yaratıcı ve hazırcevap olabilirsiniz.Etraftaki kaynakları kullanarak nasıl yaratıcı olabileceğinizi anlatacağım.Bunun için size mükemmel bir egzersiz önereceğim. Ben bu egzersize Kaynak Cephaneliği diyorum.

Kaynak Cephaneliği iletişiminizde diyelim arabadan bahsediyorsunuz ve araba ile ilgili hızlı ve yaratıcı cümleler kurmanızı ve bunları güzel ifade etmenizi sağlayacak. Bu egzersizi haftanın iki gününde yaptığınızda konuyla alakalı cümleler kurarken daha hızlı ve yaratıcı olduğunuzu fark edeceksiniz.

İletişim kas yapmaya benzer,küçüklükten beri bu kaslar gelişir. Ve çoğu insan böyle egzersizleri mantıklı bulmuyorlar tabi ki bu olay sizin için daha iyi çünkü onların arasından sıyrılıp mükemmel bir iletişimci olmanız kolaylaşıyor.

Şimdi Kaynak Cephaneliği egzersizine geçelim; 

Odanızda otururken etraftan bir eşya seçip bu eşyayla ilgili 2 dakikalık cümleler kuracaksınız. Örneğin masanızda akvaryum var ve akvaryumla ilgili iki dakikalık cümleler kurup bunları beden dilinizi kullanarak anlatacaksınız.

hazırcevap

Kaynak Cephaneliği İle İlgili Örnek

Mesele bu küçükken ilk aldığınız balığınız olabilir(duygusal şeyleri başarılı anlatmak ve karşınızdaki kişiyi etkilemek önemlidir bununla ilgili olarak Çerçevele Etkisi Tekniğini buradan okuyabilirsiniz),yavru balıkların bakımından veya akvaryum dekorasyonundan bahsedebilirsiniz.Önemli olan anında hızlı anlatmaya başlamak. Ve iki dakika bittiğinde durmadan etraftaki başka bir nesneyi seçip onunla ilgili iki dakikalık cümleler kuruyorsunuz. Oda bittiğinde isteğinize göre süreyi arttırabilirsiniz. Tabi ki iki dakikanın altına düşmemeye çalışın.

Bu egzersiz zaman içinde iletişiminizi inanılmaz derece güçlendirecek, size hazırcevaplık sağlayacak.Ünlü bir hava yolları firması işe alacağı kişilere mülakat sorusu olarak iki dakika boyunca bir hikaye anlatmalarını istiyor. Kaynak Cephaneliği egzersizini bir yıl boyunca düzenli yaptığınızı ve hazırcevaplığınızın nasıl geliştiğinizi bir hayal etsenize. 

Hazırcevap Olmak için Egzersiz

Ve bir hikayeden diğerine geçerken konuları birbirine bağlamaya çalışın böylece insanlara bu nereden çıktı dedirtmezsiniz; konuyla alaklı bir şey anlattığınız için hazırcevaplığınız gelişir.

Örneğin İlk balığınızı aldığınızda nasıl heyecanlandığınızı ve onunla nasıl bağ kurduğunuzu anlatıyorsunuz.  Cümlenin sonuna “küçüklük işte balığıma iyi bakamamıştım” dediniz ve hemen ardından “küçüklük demişken bak bu bana neyi hatırlattı” deyip günümüzdeki çocuklarla ilgili başka bir konudan bahsedebilirsiniz.

Zamanla konular arası geçişlerinizde güçlenecek ve insanlar konular birbiriyle bağlantılı olduğu için daha dikkatli dinleyeceklerdir hem de sizde hazırcevap olacaksınız.Şimdi hemen etraftan bir nesne seçebilirsiniz ve Kaynak Cephaneliği egzersizini yapmaya başlayabilirsiniz… Süreniz başladı 🙂  

3 Comments

  1. Hazırcevaplılıkla ilgili californication dizisini önerebilirim. Hank Moody’nin olaylara karşı hazırcevaplılığı gerçekten dikkatli izlenilmesi gerek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir