Kişisel Gelişim, Tavsiye

Kelimelerinizle Nasıl Farklı Bir İmaj Yaratırsınız?

İmaj insanlarda güçlü etkiler bırakmak ve sizi farklı bir birey olarak görmelerini sağlamak önemlidir. Çünkü insanlar kaliteli imajı olan kişilerle görüşüp özel hissetmek isterler.Bunun için tanışmalarda en önemli faktörlerden birisi beden diliniz, ses tonunuz ve kelimelerinizdir.

Peki kelimelerinizle farkı nasıl yaratırsınız? İnsanlar hep aynı cümleleri o kadar çok kullanır ki artık kalıplaşmış cümlelerden bunalırsınız.

imaj

İş yerinde sizi gören birisi “naber, nasılsın” der ve klasik sohbet beş dakika sürer. İşte tam bu noktada kendinize özel bir marka yaratmalısınız. Kendinize uyan kelimeleri seçin, o kelimeyi özenle kullanıp insanların o kelimede sizi hatırlamalarını sağlayın.

Örnek vermek gerekirse arkadaşlarınızla bir ortamdasınız ve yanlarından ayrılmanız gerekiyor giderken “ hadi Allah’a emanet “ veya “iyi günler” dediniz. Sizce de aşırı derecede sıkıcı doksan yaşında kahvehanedeki amcalardan farkınız kalır mı?

Onun yerine “ günün geri kalanının tadını çıkarın, görüşürüz “ demek vardır.Bu tek cümlede bile insanların zihninde farklı bir imaj bırakmaya sizin kendinize özel bir tarzınızın olduğunu anlatmaya yeter.

Etrafınızdaki insanlarla konuşurken fikir alışverişi yaparız.Ve insanlara fikirlerinizi sunarken dikkatli cümleler kurmanız gerekir çünkü düşüncenizin gerçekten doğru olup olmadığı veya sadece duymak istediklerini söyleyip söylemediğiniz onların gözündeki imajımız için çok önemlidir.

Size açıksözlü biri değil  damgası vurabilirler ve kelimeleriniz burada önemli rol oynar,insanlara fikirlerinizi söylerken onların size zaten duymak istediklerimi söylüyor bakışı sizi hayattan soğutabilir veya o kişiler başkalarının fikirlerini sorarken gelip size fikrinizi sormadıklarında üzülürsünüz.

Aşağıda cümlelerinde kullandığınızda sizin imajınıza zarar verebilecek kelimeleri yazdım,bunlar çoğaltılabilir… 

Dikkatli Kullanın!

  1. Açıkcası
  2. Aslında
  3. Doğrusu
  4. Gerçeği Söylemek Gerekirse
  5. Ne yalan söyleyeyim
  6. doğruyu söylemek gerekirse…

Ve Dostoyevski’nin özlü bir sözü.

Yalan öyle nüfuz etmiş ki insanların diline, ‘doğruyu söylemek gerekirse…’ diye bir kalıp var

Önemli Bir Kelime Daha

Dikkatli kullanılmadığında imaj kavramınıza zarar verecek ve size sorgucu imajı katacak bir önemli kelime daha var. Bu kelime hayatımıza öyle bir işlemiştir ki neredeyse her an kullanırız. Aslında doğru kullanıldığında pek problem yaratmaya bilir ama insanlarla olan iletişiminizde az kullanmaya dikkat edin. Bu kelime NEDEN.

NEDEN kelimesi karşısınızdaki insanın kendinde savunma kalkanları açmasına ve sizinde onları sorgulayan kişi gibi gözükmenizde bir numaralı etkendir. Mesela aşağıdaki cümleye bakalım, bu cümleyi hepiniz duymuşsunuzdur.

Genç kızı eve geç gelen bir anne kızına 

“Neden eve geç geldin?” dediğini düşünelim. Genç kız hemen kendini savunmaya geçecektir ve anne gerçek nedeni öğrenemeyecektir. Ama anne soruyu Eve geç gelmeni etkileyen şey neydi? diye sorduğunda cümlenin o ağır sorgulayıcı kalıbından nasıl kurtulduğunu fark ettiniz değil mi? 

Aynı örneği iş yerinde verelim. Çalışanınıza  “Bu proje neden bitmedi? ” dediğinizde çalışanınız hemen kendini savunmaya başlayacak ve bahaneler üretecektir. Ama ona bu projenin gecikmesinde ne gibi faktörlerin olduğunu sorarsanız size güzel açıklamalar yapacaktır ve sizi baskıcı bir imajı olan birisi olarak görmeyecektir. Bu konuyla önemli bir bağlantısı olan Çerçevele Etkisiyle ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Böylelikle hem kendi imajınızı sakin, olumlu biri olarak gösteriyorsunuz hem de insanlarla iletişimi iyi birisi oluyorsunuz.

Sizinde kullanıldığında zararlı olabileceğini düşündüğünüz kelimeler varsa bunları yorum olarak yazabilirsiniz.

5 Comments

  1. “yani” kelimesi bana hep ezik gelmiştir. Sanki kişi ne söyleyeceğini bilemiyor ve “yani” kelimesine başvuruyor gibi. Özgüvensiz biriyle konuşuyorum gibi hissediyorum.

  2. “Nasıl söylesem” ile başlayan cümleler kuran bir kişiyi her zaman kendini ifade edemeyen yetersiz biri olarak görürüm.

  3. Bana göre bu ‘bence’ dir çünkü kullanıldığı an o kimsenin içinde bulunulan durumun objektiflik değilde daha çok oznelligini artırıyor ve buda söyleyen kişinin sözlerinin bir etki etmesini engelliyor bence::) 🙂 🙂

  4. Neden kelimesi kullanim noktasina gore cok etkili ve karsi tarafi cevaba surukleyen bir kelimedir. Burada uslup ve tonlama devreye girer.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir