Çıkarım Sanatı

Çıkarım Sanatı P1 | VIDEOLU ANLATIM

Çıkarım Yapma Sanatı ya da benim kullandığım şekliyle Çıkarım Sanatı, karşınızdaki kişi veya nesneyi inceleyerek onun hakkında tutarlı tahminler yapmanızı sağlayan bir öğretidir. Tabii tahminleriniz tutarlılığı ve büyüklüğü, zaman içerisinde kendinizi ne kadar geliştirdiğinize bağlıdır. Hatta, yeterince üstüne düşersiniz, tahminleriniz bir tahmin olmaktan çıkıp yüksek olasılıklı öngörüler olacaktır.

Çıkarım Sanatı, “The Art of Deduction” ismiyle ilk kez Sherlock Holmes romanlarında yerini aldı, fakat tabii ki gerçek hayata uygulanması romanlardakinden farklı olacağı için bu konuda pek durmayacağım.

Çıkarım kabiliyeti henüz zayıfken eksikliği çok fark edilmez, keza neredeyse hiç kimsenin doğru düzgün başarabildiği bir şey değil. Lakin bir kere bu yetinizi geliştirdiğinizde, işte o zaman çok farklı hissedeceksiniz. Ve ayrıca “öğreti” dediğime bakmayın, belki bir öğreti kadar yıllar süren çalışmalar gerektiriyor ama temelinde sabit iki yöntem var: Tümdengelim ve tümevarım.

 

Çıkarım Sanatı / Tümdengelim ve Tümevarım

Bunların ikisi de bilinen kavramlar, sadece düşünce modelinizin üstüne eğilip zihninizin kontrolünü ele almalısınız. Yani karşınızdaki bir insanda bir kaç tane ufak detayı yakalayabildiğinizde, bunları birleştirip anlamlı bir çıkarım yapmak için ya tümevarım ya da tümdengelim kullanacaksınız ve denkleminizi karıştıran gereksiz parametreleri göz ardı edeceksiniz. Ve hem detayları yakalamada hem de onları birleştirmede, genel kültür seviyeniz ile önceki deneyimleriniz size yardım eden yegâne şeyler olucak. Bu yüzden, kişisel gelişim (hem bilgi hem de deneyim) Çıkarım Sanatı için vazgeçilmez bir unsurdur.

Ufak bir örnek olarak:

Genelde birbirlerine yakın kız arkadaşlar, birbirlerinin gün içinde hangi kıyafeti giydiklerini bilirler. (=tümdengelim) Ve mesela hatunlardan birinin erkek arkadaşı var, bu biliniyor ve aynı kız üst üste iki gün aynı kıyafetleri giydi. Diğer hatun arkadaş düşünecektir: “Neden üst üste iki gün aynı kıyafeti giyiyor?” Ve sonrasında bir çıkarım yapacaktır: “Sanırım, dün akşam kendi evinde değil, erkek arkadaşında kaldı.” (=tümevarım(Bunu kadınlar daha fazla yaptığı için kadın örneği verdim, cinsiyetçi değiliz tabii ki.)

Daha fazla laf kalabalığı yapmadan, sizi direkt aşağıdaki ilk videomuza alayım. Sonrasında, Çıkarım Sanatı ile ilgili daha fazla örnek video ve çok daha detaylı bir yazıyla tekrar geleceğiz. İyi seyirler dilerim ve devamı için beklemede kalın:

Çıkarım Sanatı ile ilgili devam yazımıza (ikinci yazı) ise buradan ulaşabilirsiniz.

6 Comments

  1. ellerinize sağlık bu konuda açılan sayılı bloglardansınız lütfen bari siz hemen bitirmeyin.. Takipteyiz, devamını bekliyoruz.. ellerinize sağlık..

  2. Açıkçası bütün makalelerinizi yaladım yuttum, hepsi çok güzel ve yararlı yazılar. Emeğinize ve uğraşınıza hem teşekkür ediyor hem de devamını bekliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir